Osynliga dinosaurier och riktiga

I dag har jag gjort en krönika i Godmorgon Världen i P1. Den handlar om att vi människor förbrukar så enormt mycket energi att vi är som dinosaurier, om vi räknar om det till näring. Det var en kollega på KTH, Daniel Pargman, som fick upp mina ögon för William Catton för några år sedan. Och jag refererar också till Daniels projekt om Homo Colossus i krönikan.

Jag avslutar krönikan med att fråga varför ingen försöker krympa dinosaurierna till mer hanterbara varelser. I en kommentar skriver Susanne Wahlberg att det hade varit bättre att fråga varför så få försöker krympa dinosaurierna. Det har hon rätt i. För det finns verkligen de som arbetar för minskat energiförbrukning, både individer och organisationer. Men bland politiker tycker jag de verkar ungefär lika vanliga som riktiga dinosaurier.

Författare: Nina Wormbs

Historian of science, technology and environment, Professor at KTH Royal Institute of Technology, Stockholm, Sweden

2 reaktioner till “Osynliga dinosaurier och riktiga”

  1. Tack Nina för krönikan om energi i Godmorgon Världen( och också den om klarspråk ). Det bästa jag hört på länge. Vi behöver dig som ger sådana bilder. Dinosaurier! Strålande. Att det skall vara så svårt för oss ( inte särskilt smarta) människor att ta till sig de basala kunskaperna om förutsättningarna för vår existens baserat på termodynamikens grundsatser, periodiska systemet, fotosyntes och citronsyracykel. Tack till sådana som dig, Helena Granström, Therese Uddenfeldt mfl
    Låt oss kämpa vidare för de gamla sanningarna.
    Ingemar Jämte
    Klimat och miljöengagerad gammal veterinär i Västerbotten

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: