I dag har jag försökt framställa en hjälm till en astronaut, modell mindre, i papier-maché. Den är långt ifrån klar men fick mig att fundera lite på det här med gammal teknik. Papier-maché är tydligen en mycket gammal teknik med anor från Kina för ett par tusen år sedan som kom till Europa på 1700-talet. Den användes både för dekorativa detaljer och för rena bruksföremål som askar och till och med stolar och bord. Men i dag har tekniken inte så stor användning, berättar engelska wikipedia, eftersom bland annat plast tagit över. Det är bara de som inte har råd med de nya materialen som fortfarande använder det tuggade pappret. Och så vi då, som tyckte det var lite kul. Eller mycket kul ska jag nog säga. Vi bidrog visserligen inte så värst till tillväxten när vi nobbade en plasthjälm på Barnens hus och istället ställde oss och kladdade i köket. Ja, bortsett från tapetlimmet förstås: 35 riksdaler rakt in i den svenska ekonomin.

Jag sitter och förbereder ett populärvetenskapligt föredrag och behöver lite bildmaterial så jag har klickat runt en del på det bildarkiv från Life/Time som Google lagt ut http://images.google.com/hosted/life . Hittade den här och tänkte på hjälmen ni gjorde: http://images.google.com/hosted/life/l?imgurl=efa44cc43b667075&q=astronomy%20source:life&prev=/images%3Fq%3Dastronomy%2Bsource:life%26start%3D90%26ndsp%3D18%26hl%3Dsv%26sa%3DN
Vilka schyssta hjälmar! Och en del har till och med radioantenner. Detta lovar gott. Vi ska ta oss an hjälmen i helgen och jag är mycket spänd på vilka föreställningar hjälmbäraren hemma har om rymdutstyrslar. Det finns nog anledning att återkomma i ärendet.