Liten sakupplysning

I dag på morgonen var kommersiell radio tyst under en timme för att protestera mot att regeringen inte verkar sänka koncessionsavgifterna så mycket som den kommersiella radion vill. Jag skriver verkar eftersom ingen förstås ännu vet säkert hur förslaget kommer att se ut. Man arbetar med frågan inom Regeringskansliet.

Som en följd av denna protest fick Gert Fylking i dag plats i P1 morgon (han hade ju lite tid över) för att förklara varför. Erik Kristow, som är politiskt sakkunning på Kulturdepartementet, fick försvara vad han ännu inte kan offentliggöra.

Den stora frågan i dag var förstås just hur stor koncessionsavgiften ska vara för dessa företag med gamla tillstånd, även om det ju även finns andra brännande frågor för radion i Sverige. Men på en punkt blev det tokigt i debatten. Fylking ansåg att kommersiell radio borde få samma villkor att utvecklas som Sveriges Radio och hävdade att regeringen behöver koncessionsavgifterna för att öka anslagen till Sveriges Radio. Det är helt fel. Sveriges Radios verksamhet finansieras av TV-avgiften (som snart byter namn till radio- och TV-avgift) som du och jag betalar för att vi innehar TV. Man kan tycka vad man vill om denna konstruktion – och det gör ju folk – men det finns ingen som helst möjlighet för regeringen att ta från kommersiell radio och ge till public service, lika lite som det går att göra tvärt om.

En liten sakupplysning alltså, svensk public service finansieras inte via statsbudgeten.

Författare: Nina Wormbs

Historian of science, technology and environment, Professor at KTH Royal Institute of Technology, Stockholm, Sweden

En tanke på “Liten sakupplysning”

  1. Bandbredd i etern är en ändlig resurs som tillhör alla, och den som vill utnyttja den måste bidra till det allmänna, antingen genom pengar eller på något annat sätt. Om de kommersiella kanalerna tycker att de betalar för mycket för att ta upp dyrbara radiofrekvenser kan de ägna sig åt något mer lukrativt.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: