Handarbetets uppvärdering

I söndagens Godmorgon världen gjorde jag en krönika om årets julklapp – det hemstickade plagget. Jag tycker mycket om att sticka och har ofta flera projekt på gång samtidigt. Vi brukar kalla dem UFOn, UnFinished Objects. Men ganska mycket blir också färdigt.

När jag var i München förra hösten ville jag inte ta med något större arbete utan jag tog med mig några nystan. Det var fortfarande lite pandemisk stämning och min kontorskamrat ville gärna vädra ofta. Samtidigt som hon frös. Uppvuxen i Kalifornien hade hon aldrig hört talas om handledsvärmare. Så jag stickade ett par till henne. Det har blivit fler sedan dess.

Handledsvärmare är ett relativt enkelt första stickprojekt. Man kan nöja sig med bara räta och använda strumpstickor så slipper man sy ihop. Det räcker med att fästa tråden. Det är också skönare runt handleden att slippa en söm. Vill man ha en liten utmaning kan man sticka ett påfågelsmönster. Det finns flera varianter på nätet. Här är det jag provat mig fram till och som jag tycker är fint.

Lägg upp 48 maskor på strumpstickor 2,5 eller 3 med passande garn. Fördela maskorna med 12 på varje sticka. Sticka ett par varv räta. Rapporten är på 24 maskor och fyra varv.

Varv 1: ^ Sticka 1 rät maska (rm), 1 omslag (omsl), 2 tillsammans (tills), 9 rm, 9 rm, 2 tills, 1 omsl, 1 rm = två stickor. Upprepa en gång från ^ och det har gått ett varv.

Varv 2: Sticka ett varv räta.

Varv 3: * Sticka nu 3 rm, 2 tills 3 ggr, 1 omsl + 1 rm 3 ggr, 1 omsl + 1 rm 3 ggr, 2 tills 3 ggr, 3 rm = två stickor.* Upprepa en gång från * och det har gått ett var.

Varv 4: Sticka ett varv räta.

Repetera varv 1 till 4 och sticka till önskad längd. Jag brukar ha 16 mönster ungefär. Avsluta med ett par räta varv. Maska av och fäst. Stryk dem med en fuktig tunn handduk. Ge bort till någon som behöver vara varm i vinter.

Författare: Nina Wormbs

Historian of science, technology and environment, Professor at KTH Royal Institute of Technology, Stockholm, Sweden

%d bloggare gillar detta: