Effektivitet

Jag har länge funderat på det här med effektivitet. Inte på något särskilt organiserat sätt egentligen, men ett sådant där inre samtal som pågår. Med tiden har jag också funderat på det som ett dominerande värdeord för politiker och andra, i samma härad som innovation och rationalitet. Därför var jag uppriktigt förvånad förra året, när svenska politiker inte drev energieffektivisering i ljuset av energisituationen som en följd av kriget i Ukraina. Det gjorde ju andra framstående europeiska politiker. Kanske beror det på att effektivisering också kan leda tanken till sparande och snålande, och det vill man inte förknippas med. När, undrar jag, blev det omodernt att spara? Andreas Cervenkas bok om Girig-Sverige står på min läslista. Kanske finns det ledtrådar där.

I ett forskningsprojekt som jag deltar i och som leds av Maria Wolrath Söderberg och finansieras av Energimyndigheten så arbetar vi med trögheter i omställningen. Vi kallar projektet för Avstå, men det handlar om mer än så. En del sker i samarbete med energirådgivare och organisationen Energieffektiviseringsföretagen (EEF). Det är verkligen ett intressant projekt med stimulerande frågeställningar. I senaste avsnittet av Klimatgap som är en podd som Maria startade i samband med vårt första forskningsprojekt så diskuterar hon och Moa Svan energifrågan med Lotta Bångens från EEF och Björn Hedin på KTH. Jag rekommenderar lyssning.

Poddar jag blivit ett sätt för många att ta till sig böcker eller program samtidigt som man gör något annat. Det är ett sätt att effektivisera sin tid kan man säga. Men pass på! Någonstans går gränsen. Jag berör den i min krönika i Godmorgon Världen i dag.

Författare: Nina Wormbs

Historian of science, technology and environment, Professor at KTH Royal Institute of Technology, Stockholm, Sweden

%d bloggare gillar detta: