Vackra vargavinter och viktiga verktyg

Att grått kan gå i olika nyanser är känt, men att också vitt kan träda fram i skiftningar känns inte lika självklart. Rent fysikaliskt verkar det rent av omöjligt. Vitt är vitt. Och ändå är det i olika nyanser av vitt som naturen nu visar sig. Till och med himlen är vit. Det är oerhört vackert. Jag har alltid tyckt om vintern, när den är vinter på riktigt, men det här är något alldeles särskilt. Gång på gång måste jag hejda mina steg och bara titta. Andas. Njuta.

Kylan kan visserligen vara ett problem. I förra veckan befann jag mig i Härjedalsfjällen (närmare bestämt i Lofsdalen) för att åka skidor, utför. Första dagen hade vi -8 på morgonen, vilket är en alldeles lagom temperatur för slalomåkning, men redan på kvällen stod termometern på -22. Och där höll det sig resten av veckan. Men vi kunde till vår förvåning åka varje dag ändå, även om dagarna och passen inte blev så långa. Ett skäl var tveklöst att vi hade bra kläder. Utvecklingen av material för kläder de senaste årtiondena, framför allt för olika typer av fysisk aktivitet, är helt fantastisk. Denna utvecklings relation till olika subkulturer och hållbar utveckling gör den inte mindre intressant. Här finns ett område värt studium.

Att det var så kallt berodde delvis på att det var klart, till skillnad från Stockholmshimlen som de senaste dagarna varit just vit. I denna klara och kalla luft gnistrar iskristallerna och himlavalvet tycks oändligt, precis som när man befinner sig ute en stjärnklar natt. Och jag fick också glädjen att få se ett halofenomen. På var sin sida av solen fanns delar av en cirkel med regnbågens färger och under solen framträdde senare en massiv vertikalpelare. Det här är andra gången jag ser ett så tydligt halofenomen, första var i Stockholm i slutet av 1990-talet, även då på vintern. Det mest kända svenska halofenomenet är nog det som finns avbildat i Storkyrkan i Stockholm och som kallas Vädersolstavlan, men så ser de inte ut i verkligheten, utan det är en konstnärlig tolkning. Likväl fick fenomenet betydelse eftersom det tolkades som ett järtecken.

Att tolkningen av det vi ser på himlen kan få direkt betydelse på jorden är förstås ingen nyhet. Ibland blir observationerna och deras tolkningar helt omstörtande. Som med Galileo. Nu är det bara några dagar kvar på Nobelmuseets utställning om Galileos teleskop så vill man få en skymt av detta instrument ska man skynda sig till Stortorget. Det är inget Hubble precis utan ett litet vackert rör, men så ligger storhet inte alltid i storlek.

Författare: Nina Wormbs

Historian of science, technology and environment, Professor at KTH Royal Institute of Technology, Stockholm, Sweden

%d bloggare gillar detta: