Kroppens geni

I min förra post skrev jag om sport och teknik. För dem som känner mig var detta möjligen ett lite ovanligt och förvånande ämne. De som å andra sidan läste posten kände förmodligen igen mig eftersom det var mer strumpor än prestation.

Någon som fördjupat sig i prestation är Sverker Sörlin. Strax före jul kom boken Kroppens geni: Marit, Petter och skidåkning som lidelse i både Sverige och Norge. Sverker gästade Skavlan och startade sin egen skidblogg. Sedan har det rullat på. Det verkar inte finnas en dagstidning i detta land som inte har recenserat boken, eller har honom i en stort uppslagen artikel mitt i. Han intervjuas i Studio Ett i P1 och signerar böcker i bokhandeln. När jag tidigare i dag gick förbi Hedengrens var ett helt fönster fullt med böckerna inför morgondagens signering. Nu har boken också seglat upp som en av de bästa just nu på DN:s lista. Det är verkligen jätteroligt! Grattis Sverker!

Det är uppenbart att Sverker har skrivit om något intressant och angeläget på ett fängslande sätt. Och av recensionerna att döma (här och här till exempel) handlar det kanske ändå inte främst om prestationer utan möjligen om existens, som vi ibland så olyckligt förväxlar med varandra. Jag får återkomma i frågan, för nu har även jag ett exemplar som jag ska läsa.

Författare: Nina Wormbs

Historian of science, technology and environment, Professor at KTH Royal Institute of Technology, Stockholm, Sweden

%d bloggare gillar detta: